Română (România)Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
You are here: Home Ştiri

ŞtiriE-mail Print PDF

 

 

Ökumenikus Tanévnyitó Liturgia, 2014. IX. 15.

Deschiderea Anului Școlar, 15. IX. 2014

Ökumenischer Gottesdienst am Schulanfang, 15. IX. 2014

Last Updated ( Sunday, 08 March 2015 16:48 )
 
E-mail Print PDF

 

HRAMUL BISERICII 2014
KIRCHWEIHFEST 2014
TEMPLOMBÚCSÚ 2014

„Családként gyűltünk össze ünnepelni”
Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján római katolikus hívek ezrei keresték fel a templomokat, hogy közösen ünnepeljék a Szűzanya születését. Ezen a napon szűknek bizonyult a temesvár-józsefvárosi plébániatemplom is, amelyet 1775-ben ugyancsak Szűz Mária oltalmába ajánlottak, így a helyi közösség számára szeptember 8-a mindig kettős alkalom az ünneplésre.
Ft. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására a búcsús szentmisét délután 6 órai kezdettel ft. Király Árpád kanonok, marosi főesperes mutatta be Msgr. Dirschl Johann általános helynök, valamint több egyházmegyés lelkipásztor jelenlétében.
- „Emlékezzetek rá, hogy holnap ünnepeljük Szűz Mária születésének liturgikus emléknapját, vagyis születésnapját. És mit teszünk, amikor anyukánknak születésnapja van? Felköszöntjük, jókívánságokat mondunk neki. Holnap, emlékezzetek rá, korán reggel szívetekkel és ajkatokkal köszöntsétek a Szűzanyát! És mondjatok el neki egy Üdvözlégy Máriát, fakadjon ez gyermeki szívetekből” – idézte Ferenc pápa szavait szentbeszédében ft. Király Árpád kanonok, majd hangsúlyozta: - Családként gyűltünk össze ünnepelni. Ez a templom egybegyűjti és összefogja ezt a nagy családot.
Román nyelven elhangzott szentbeszédében ft. Mirciov Sebastian vingai plébános arról is szólt, hogy a józsefvárosi plébániatemplom nagyon a szívéhez nőtt, hiszen ez volt lelkipásztori szolgálatának első állomáshelye. Német nyelven ft. Bakó László újmisés a loretói litániára utalva úgy fogalmazott: Mária születése hajnalcsillag az emberiség egén, majd megemlítette azt a népi hiedelmet is, miszerint a Kisboldogasszony ünnepét megelőző éjszakán a csillagok fényesebben ragyognak, mert a legfényesebb csillag, Mária születésének emléknapját köszöntik.
A szentmise ünnepélyességét emelte a Dumitresc Norbert kántor vezette énekkar zenei szolgálata, amelybe ezúttal Dumitresc Emil kántor és családja is bekapcsolódott.
A liturgiát követően a jelenlévők a plébánia udvarán agapén vettek részt, amelynek előkészítésében a helyi nőszövetség tagjai segédkeztek.
S.E.

Last Updated ( Sunday, 08 March 2015 14:51 )
 
E-mail Print PDF

Katolikus Tábor 2014

Az idén, július 18-án több mint ötvenen indultunk el Temesvárról a horvátok lakta bánsági faluba Kengyeltóra (ro. Rafnic). A csoportvezető X-es diákok, akik egy nappal előtte megérkeztek a táborba, már szeretettel vártak.


Érkezésünk napján a tábor mottójáról beszéltünk, mely Lukács evangéliumából így hangzott: "...verj gyökeret a tengerben." (Lk 17,6). A gyökér szerepe, hogy tápláljon és megtartson. A tengeren lehet viharos az idő, lehetnek nagyobb áramlatok, de az Istenbe vetett hit megtart és lelkileg táplál. Ebbe valóban kapaszkodni lehet.

A következő három napon három különböző témával ismerkedtünk meg. Az első napon a hivatásról beszéltünk. Megértettük, hogy Istennek álma van velünk. Legyünk figyelmesek az Ő jeleire és a képességeinkre, és e szerint döntsünk. Második nap a szenvedélyekről volt szó, amelyek veszélyeztetik az életünket. Megtanultuk mit nem jó tenni és hogy milyen fontos a helyes mértéktartás. Létezik a rossz, de mi mindig ki kell tartsunk Isten mellett. A tábor harmadik napján a Tízparancsolatról beszéltünk, mely a biztos úton vezet bennünket. Szabályok nélkül balesetek történnek. Isten törvényei megvédenek bennünket. Szükségünk van rájuk.

A tábor alatt persze nem maradtak ki a játékok, társasjátékok és kirándulások sem.

Minden találkozáskor énekeltünk, és vasárnap részt vettünk a helyi közösség horvát nyelvű szentmiséjén, ahol szeretettel fogadtak minket.


Az utolsó este örültünk a nagy, szép tábortűznek, ahol mind a hét kiscsoport bemutatott egy kis vidám előadást.

Szép élményekkel gazdagodva, hitben megerősődve értünk haza. Köszönet Albert Etelka, Miklós Renáta, Pataki Adél, Varga Ildikó és Kiss Endre tanárainknak, a Ninács családnak, Oláh Gábornak és a csoportvezetőknek, Kozma Matild szakácsnőnek és Szilvágyi Zsolt papbácsinak a tábor megszervezését.

Metz Attila Norbert, VIII. osztály

 

Last Updated ( Thursday, 07 August 2014 18:24 )
 
E-mail Print PDF

BOLDOG BOGDÁNFFY SZILÁRD PÜSPÖK, VÉRTANÚ

FERICITUL CONSTANTIN BOGDÁNFFY, EPISCOP SI MARTIR

SELIGER KONSTANTIN BOGDÁNFFY, BISCHOF UND MÄRTYRER

Sfântă liturghie solemnă de comemorare cu ocazia celebrării primei sale Sfinte Liturghii în Timisoara-Iosefin, 27. VI. 2014

Ünnepi szentmise a Temesvár-Józsefvárosban bemutatott első szentmiséje emlékére, 2014. VI. 27.

Feirliche Hl. Messe anlässlich seiner Primiz in Temeswar-Josefstadt, 27. VI. 2014

 

Last Updated ( Thursday, 24 July 2014 16:25 )
 
E-mail Print PDF

ELSŐÁLDOZÁS
Hét magyar nyelvű gyermek fogadta plébániánkon 2014. június 1-én először az Úr Jézust az Oltáriszentségben: Derler Emanuel István, Fogarasi Izabella, Forray Zsolt, Horváth Noémi, Margui Karla, Szász Dávid és Takács Norbert.
A képen a szülők áldást kérnek gyermekükre.

Last Updated ( Friday, 06 June 2014 14:12 )
 
More Articles...
Page 2 of 2